Cégtörténet

1952-53

Kaposvári Gépjavító Állomás
Traktorokat, kombájnokat, lánctalpasokat javított termelőszövetkezetek részére.


1969

Mezőgazdasági és Gépgyártó Szolgáltató Vállalat
Rakodógépeket, háztáji fejőgépeket, konténereket, mezőgazdasági gépekre csörlő részegységeket, ún. hegytámaszokat gyártott. Az akkori NDK-beli Weimarral vette fel a kapcsolatot, ottani üzemek számára gyártotta az önjáró rakodógépek, az ún. „csipegető” gépek karjait és hajtóműveket. Magyar piacra a gyárban hegesztő berendezések, ív- és ponthegesztő gépek, NKG hegesztő berendezések, valamint 50, 100, 200 kg-os mérlegek készültek.


1972

A vállalat profilja darugyártással bővült. A KCR 2000 és KCR 3000 típusú daruk a svéd GRANAB licenc alapján készültek.
Az üzem liszt-ciklonadagoló és szecska-ciklonadagoló lemezmunkáit is vállalta.


1978

Mezőgép Vállalat
A vállalat a Mosonmagyaróvár Mezőgazdasági Gépgyárral egyesült, és átmeneti idomok gyártásával (lemez kiterítéssel) foglalkozott. Az NDK-nak, Weimarnak továbbra is gyártott mezőgazdasági gépekhez hajtóműveket, önjáró rakodókat, darukat, gyümölcsválogató gépsorokat, különféle talajlazítókat, talajmegmunkáló gépeket.
A KCR daruk ugyancsak a vállalat termékei voltak.


1978-79-80

Ezekben az években épültek fel a B1, B2, B3 csarnokok és az étkezde. Kibővítették a festőműhelyt.


1979

Kaposgép Vállalat 1.számú gyára
A Kaposgép Vállalathoz hét gyár tartozott: Lenti, Letenye, Siófok-Balatonkiliti, Mernye, Bagod, Csesztreg és Tab. Folytatódott a darugyártás, a KCR daruk minden típusát gyártották. Magyar piacra önjáró rakodógépek, az UNIRAK-ok (az UNIRAK 600-asok) készültek itt.


1980

Kiépült a kapcsolat az Atlas Weyhausennel: AR 71 és AR 45 (VAGY AR 71-ES ÉS AR 45-ÖS) rakodókhoz első és hátsó keretek gyártása folyt a az üzemben.
Az AR 61-hez (VAGY 61-ESHEZ) a cég megvásárolta a licencet, és megkezdődött az önálló gyártás.
Az Atlas csoport delmenhorsti gyára részére beindult a 8014-es Atlas daruk gyártása. Az első kihívás a Well-DOX (finomszemcsés svéd acélból készült) darulábak és daruoszlopok, darukarok gyártása volt Delmenhorstnak, majd ezután kezdődött meg a 8014-es Atlas daruk, a teherautóra szerelhető daruk gyártása és komplett szerelése.
A kaposvári cég ebben az évben specializálódott rakodógép gyártására. Ekkor kezdte a traktorra szerelhető KRA árokásó gép adapter gyártását is.


1985

Megkezdődött a próbaüzem a vállalati számítóközpontban.


1985-1986

Megalakult a Kaposgép Vállalat Vállalati Tanácsa.
A Kaposgépnél elkészült az első robot.


1988

A Lean projekt beindítása.


1990. január

A vállalat Rakodógyártó Kft.-vé alakult. Profilja: darugyártás, Atlas önjárógépek részegységeinek gyártása, Plumet-kar gyártás, valamint a Linde targoncagyárnak alkatrészgyártás.


1990 eleje

Felszámolás során a Rakodógépgyártó Kft.-ből kivált a Kaposgép Szolgáltató Kft., amely darugyártással foglalkozott, valamint a Kaposgép Generál, amely a garanciális és a szervizjavítást vitte tovább.


1994

Kapos Atlas Gépgyár Kft.
A német tulajdonos megvette a gyárat, amelynek profilja első, hátsó vázak, emelőkarok, alvázak gyártása lett.


2000

Az anyacég megszűnt westerstedei gyárából sokféle gépet telepítettek át a Kapos Atlashoz. Hegesztőrobot is ekkor került ide.
BFT 110 horizont Kaposvárra kerül.
Westerstedéből az NC 600 tonnás élhajlítót Kaposvárra telepítették.


2004

Bevezették a SAP vállalatirányítási rendszert.
CO, FI, MM, SD, PP modulok bevezetésére került sor.


2005

Plazmavágó géppel, DEFUM gépekkel bővült a géppark.
Megkezdődött az új plazmavágó berendezés kezelőinek oktatása.
Megtörtént a SAP verzióváltás.


2006. február

A meglevő raktárt új épületrésszel bővítették, így a raktárfelület 459 négyzetméterrel nőtt.


2007

Új festőüzem épült fel, új festőberendezéssel.
A Lean projekt újra elindult a vállalatnál.


2008

Ettől az évtől kezdődően a Mazak megmunkáló központ és a CLOOS robothegesztő gazdagítja gyártási lehetőségeinket.


2017

Megépült az új vérfi öltöző és vizesblokk.

Novemberben a vezetés rajzpályázatot hirdetett a dolgozók gyermekeinek. A beküldött munkákból elkészült a Kapos Atlas első falinaptára, melyet a gyermekek rajzai díszítettek.

Decemberbe, immáron második alkalommal meglátogatta a gyerekeket a Kapos Atlas mikulása.


2018

Az alkatrész gyártást optimalizáló fejlesztések indultak meg ebben az évben, melyek a folyamatok gördülékenyebbé tételét szolgálták. Kiemelkedik a fejlesztések közül az egyengető és élhajlító berendezés, a horizont telepítése, beüzemelése, valamint a B csarnokok kialakításának véglegesítése.

Elkészült az alkatrészgyártó berendezések telepítése B4 csarnokba (Érinti B2,B1, Proto 160T prés), B1, B2,B3 csarnokban felszabadult területek átrendezésre kerültek, majd a MEO terület, zárolt raktár kialakítása következett. 

Új horizont berendezést üzemeltek be a forgácsoló üzemcsarnokban, valamint felszerelésre került a koordináta daru és telepítették az új fűrészgépet is.

Megújult a készáru raktár, az új sátor felállításával új helyet kaptak a készülékek is. A felszabadult területek rendbetétele után költözött a B4 raktár.

Kialakításra került a veszélyes hulladéktároló.

Új útburkolatot kapott a raktár előtti, a B4 melletti, a buszgarázs előtti terület, valamint felújításra, bővítésre került a parkoló is.

A termelést támogató fejlesztések mellett kiemelt szerepet kap a cég életében a környezetvédelem és a családok támogatása is. Megszépül az irodaház előtti parkoló és az üzemhez bevezető út. Fákat, levendula bokrokat ültettünk. 

Novemberben a cég ismét rajzpályázatot hirdetett, a munkákból elkészült a 2019. évi falinaptár

Decemberben pedig a Kapos Atlas Mikulása köszöntötte a gyerekeket az ebédlőben.


2019

Mozgalmas volt a 2019-es év cégünk életében. Számos rendezvénnyel igyekeztünk kedvezni kollégáinknak és számos törekvés is megvalósult a társadalmi felelősségvállalás jegyében.

2019. április 05. 

Papírgyűjtésben segédkeztünk a Zrínyi Ilona Általános Iskola tanulóinak. 1200 kg papírral tudtunk hozzájárulni az osztályok gyűjtéséhez.

2019. április 06.

Mivel kiemelten fontos szerepet játszik cégünk életében a környezetvédelem, így cégünk is csatlakozott a "Nagy Várostakarítás" kaposvári rendezvényéhez, mely keretében a gyár területe előtti bekötőút mentén öt juharfát és gyertyánt ültettek el a cég önkéntesei. Az ültetésből nem csak a dolgozók de a gyerekek is kivették részüket. A már most sem kicsi csemeték tán még évtizedek múltán is a vezetés környezettudatos gondolkodását hirdetik majd.

2019. június 29.

Hagyományteremtő szándékkal, idén első alkalommal került megrendezésre a Töröcskei tónál az I. Kapos Atlas Kupa. Az nevezett 47 versenyző összesen több, mint 240 Kg halat fogott ki. A verseny végén külön gyerek és felnőtt kategóriában hirdettek eredményt, illetve átadták a legnagyobb hal kifogójának járó serleget is. Az értékes ajándékok mellett minden jelenlévő kisgyerek hazavihetett egy horgászfelszerelés csomagot. 

2019. szeptember

Épül a TOS 2. Újabb géppel bővül a Forgácsoló üzemcsarnok. 

2019. szeptember 7.

Családi nap a Kapos Atlasnál. A főzőversennyel egybekötött rendezvényen, gyerekprogramokkal, zenével, jó hangulattal vártuk dolgozóinkat és családjukat.

 

2019 decembere a cég életében a jótékonykodás és a társadalmi felelősségvállalás jegyében zajlott.

2019 december 03.

"A jövő vállalata - Kapos Atlas 2040-ben" címmel hirdetett idén rajzpályázatot cégünk dolgozói gyermekeinek, unokáinak. A rajzokat 3, életkor szerint kijelölt kategóriában értékelte a zsűri, jutalmuk értékes ajándékok voltak, valamint munkáikból elkészült a cég 2020. évi falinaptára is.

2019. december 04.

A Kapos Atlas Gépgyár Kft. lett az "Év Kaposvári Munkáltatója". A kitüntető címet Kaposvár polgármestere adta át a cég ügyvezetőjének, Horváth Árpádnak.

A céget a dolgozók javaslatára a Kapos Atlas Üzemi Tanácsa javasolta a kitüntetésre. A vállalat a dolgozókkal szembeni bánásmód, a fejlesztések, a családi napok és a dolgozói légkör kialakítása miatt érdemelte ki az év munkáltatója díjat.

2019. december 09.

A 7. Slendy Jótékonysági Tortaárverésen a Csodalámpa Alapítvány számára licitálhattunk. Cégünk nyerte el a legnagyobb, 100 szeletes tortát, így 300.000 Ft-tal támogathatta az alapítványt.

2019. december 17.

Időkapszulát helyeztünk el üzenetekkel, gyermekek rajzaival - találkozunk 2040-ben

2019. december 18.

Csatlakoztunk a "Nagy Kaposvári Összefogáshoz", a Jutai úti óvoda gyermekei számára juttattunk el játékokat.

2019.  december 20.

Cégünk 145 db kesztyűtartót ajándékozott a Ring SC Kaposvár ökölvívó egyesületnek, ezzel is hangsúlyozva, hogy cégünk nem csak gazdasági szerepet szándékozik betölteni a város életében, de a társadalmi szerepvállalás is fontos számunkra. A gyerekek sportolási körülményeinek javítása és az egészséges életmódra nevelés fontos érték, támogatandó célkitűzés.

2019. december 24.

Ellátogattunk a Borostyán Alapítvány Anyaotthonhoz, a helyi mentő - és tűzoltó állomásra, hogy egész éves fáradtságos munkájukat megköszönve megajándékozzuk őket a Slendy tortaárverésén elnyert tortával.


2020

2020. január 09. 

Újabb targoncákkal bővölt cégünk flottája.

2020. április 30.

A kaposvári Eötvös Lóránd Műszaki Szakközépiskolával történő együttműködés keretében felújításra került az iskola egyik terme. A Kapos Atlas Kft. külső gyakorlati képző helyként kiemelt feladatának tartja a képzés, a képző intézmény és a gyakorlati képző hely szoros együttműködését és a képzések összehangolását. A cél, hogy a „Légy a szakmád mestere!” tehetség gondozó programhoz is minél nagyobb mértékben és minél több hallgató részére biztosítsuk a felkészülés lehetőségét.

2020. május 12.

Genius Loci díjjal ismerték el a Kapos Atlas tehetségtámogatását. A Genius Loci díj értékét növeli, hogy az idei évben mindössze hat cég részesült az elismerésben. 
A Kapos Atlast 1994 óta kiemelt gyakorlati képzőhelyként tartják számon, a cégünkél országosan is példaértékű duális képzés folyik. A jó tanulmányi eredményt elérő tanulók számára ösztöndíjat alapítottunk, mellyel azon túl, hogy minél jobb eredmény elérésére ösztönözzük a diákokat, egyben biztos munkahelyet és megélhetést is biztosítunk számukra az iskola elvégzése után. A kiemelkedően tehetséges tanulók esetében szükség esetén a felsőoktatási tanulmányokat is támogatjuk.

 

 


Vissza az előző oldalra